2010. jún. 28.

A hordozóeszközök tisztítása

Mosási útmutató a hordozóeszközök tisztításához


A tőlünk kölcsönzött hordozóeszközöket ne mosd ki!

Amennyiben mégis folt keletkezik rajta, jelezd felénk, és megoldjuk mi a tisztítását.

Ha mégis kerül rá valamilyen apróság, akkor maximum helyi tisztítást csinálj: az összerágcsált-bukott-nyálzott részeket először tiszta, enyhén mosószeres törülközővel dörgöld át, majd ismételd meg egy tiszta vizessel is.

Ha egyéb sérülés éri a hordozót, jelezd felénk, magadtól ne barkácsolj rajtuk – varrásfeslést, szálkihúzódást tudunk javítani, ha komolyabb a baj, megbeszéljük!


Annak érdekében, hogy a saját hordozóeszközeitek mosását könnyebbé tegyük, összegyűjtöttük nektek az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat.

A hordozóeszközök élettartamát és minőségének tartósságát alapvetően befolyásolja, hogyan tisztítjuk, kezeljük. Az első használat előtt érdemes az új kendőt kimosni, azonban a későbbiekben ajánlott minél ritkábban tisztítani. Ha mégis úgy adódik, akkor fontos, hogy a mosást szakszerűen végezd! Ez garantálja, hogy a hordozó sokáig tökéletes állapotban maradjon.

Általános tanácsok a saját hordozód mosásához:

Szövött kendők:
  • Öko mosószert, mosódiót vagy folyékony mosószert használj a mosások során.
  • Öblítőt, fehérítőt, mosószódát ne használj! Öblítő helyett ecettel öblíts!
  • A kendőt maximum 40 fokon mosd!
  • A centrifugálás alacsony fordulatszámon történjen, a magas fordulatszámú centrifugálás nyújthatja a szálakat, anyagot.
  • A kendő anyagának védelme érdekében párnahuzatban, esetleg mosózsákban mosd!
  • Szárítógép helyett kiterítve szárítsd a lakásban/árnyékban, mert a tűző nap fakíthatja a színeket.
  • Száradás után érdemes alacsony hőfokon átvasalni a kendőt, így nem "használódik" el ugyanazon a részén - pl ha mindig batyut kötsz. A vasalás a puhításban is segíthet.
  • Tudnod kell, hogy a szövött kendők mosás után kicsit keményebbek lesznek, mint előtte voltak, azonban a folyamatos használat során ismét puhulnak.
  • Kisebb, enyhébb foltok esetén ajánlott a spotcleaning/helyi tisztítás: az adott foltot enyhén mosószeres törölközővel kend be, majd tiszta vizes törölközővel, ruhával dörzsöld át!

Rugalmas kendők:
  • Öko mosószert, mosódiót vagy folyékony mosószert használj a mosások során.
  • Öblítőt, fehérítőt, mosószódát ne használj! Öblítő helyett ecettel öblíts!
  • A kendőt maximum 40 fokon mosd!
  • A centrifugálás alacsony fordulatszámon történjen, a magas fordulatszámú centrifugálás nyújthatja a szálakat, anyagot.
  • A kendő anyagának védelme érdekében párnahuzatban, esetleg mosózsákban mosd!
  • Fektetve/ kiterítve szárítsd a lakásban/árnyékban, a tűző nap fakíthatja a színeket, a lógatástól nagyon megnyúlhat az anyag.
  • Itt is ajánlott a spotcleaning/helyi tisztítás: az adott foltot enyhén mosószeres törölközővel kend be, majd tiszta vizes törölközővel, ruhával dörzsöld át!

Mei tai, csatos hordozó:
  • Csak végső esetben mosd ki, lehetőleg kézzel, 30 fokon, folyékony mosószerrel, áztatva. Ezeket a hordozókat is fektetve szárítsd. Vasalni nem szükséges őket.
  • A spotcleaning a legjobb barátod!!! Emlékeztetőül: az adott foltot enyhén mosószeres törölközővel kend be, majd tiszta vizes törölközővel, ruhával dörzsöld át!



Köszönjük, hogy vigyázol a klub hordozóira, hogy még sok baba, mama és papa megtapasztalhassa velük a hordozás és a testközelség örömét!

Jó hordozást kívánunk!



2010. jún. 23.

Új hordozók!

Köszönet a Liliputinak!
Már ismertük őket, sőt, van is a klubnak hordozója tőlük, de most nem tudtuk megállni, hogy ne használjuk ki legújabb akciójukat - mégpedig, hogy babahordozó klubokat támogatnak.
Anna felvette velük a kapcsolatot, és a júniusi klubon már be is mutathattuk új szerzeményeket:
a Calcutta fantázianevű mei-tait, és a rugalmas kendőt.










Nemsokára akciós képekkel is jelentkezünk!

Hordozós tanfolyam

Mivel a klub elsődleges célja, hogy megkínáljunk titeket a hordozáshoz kapcsolódó alapvető információkkal, olyan elmélyült és hosszadalmas tanulásra, amit egy-egy kötés igényel, nincs lehetőség.

Azonban klubunkban több szakképzett hordozási tanácsadót is találhatsz, sőt, őket a levelezőlistán keresztül is elérheted!

Szabó Tánya

három gyermekes édesanya, évek óta tart hordozós tanfolyamokat, elöl-, csípőn- illetve hátonhordozással kapcsolatban is kereshetitek.

Bemutatkozását, elérhetőségeit itt találjátok.










Knauer Anna

Matyi fiával szerzett hordozós élményei hatására végezte el a tanfolyamvezetőit, elöl-, csípőn- illetve hátonhordozást is tanulhattok nála.

Bemutatkozását, elérhetőségeit itt találjátok.











Vásárhelyi Anna

Bencét harmadik éve hordozza, a klubban pedig immár végzett tanácsadóként van jelen. Egyelőre csak egyéni konzultációt vállal, elöl-, csípőn- és hátonhordozást is.

Elérhetőségek itt.






2010. jún. 22.

gondolatok a hordozásról és klubozásról

Emlékszem, mennyit kínlódtam, hogy hol szerezzem be a hordozókendőmet, illetve hogy hogyan tanuljam meg megkötni. A Brendonból ajándékba kapott kendő borzasztóan hosszúnak tűnt a négy és fél méterével, a használati útmutató rajzain csak meresztettem a szemem, a kendő tapadt, mikor kötni akartam, és csúszott, mikor végre úgy gondoltam, hogy most már megtartja a babát.

Abigél születésétől fogva utálta a vízszintest, csak a mellkasomra dőlve, a megfelelő módon összegömbölyödve maradt csendben. Hálákat adtam, hogy már születése előtt gondoltam a hordozásra, és a kendő már megvolt. De még mindig frusztrált, hogy vajon helyesen kötöm-e meg, miért sír a kendőben is, miért tart olyan sokáig magunk köré tekerni a sok anyagot.
Ültem a youtube előtt, téptem a hajam a mamami ezernyi fórum-topikjai között elveszve.
Aztán a sok gyakorlás meghozta gyümölcsét, ma már el sem tudom képzelni magunkat hordozás nélkül. Nem babakocsival indulunk sétálni, hanem a derekamra tekerem a kendőmet, így mindkét kezem szabad, ha lépcsőn kell a kislánynak segíteni, vagy felszabadultan tudom kergetni, ha szaladni akar. Ha meg elfárad, akkor bárhol, az utca közepén, most már tükör (kirakatüveg:)) nélkül is felkapom a hátamra, és mehetünk tovább.

Amikor a klubot nagy lelkesedéssel indítottuk, a mamamis fórumon kaptunk felajánlott hordozókat. Elsődleges célunk a segítés volt, megszerettetni a kismamákkal a hordozást. Örömmel mutattunk trükköket, és nonprofit civil szerveződésként önkéntes társadalmi munkában tettük, és tesszük még mindig ezt. Aztán, ahogy kinőjük magunkat, és egyre több érdeklődő van, kevés lett a hordozókészlet, és bár a szervezői csapat kibővült, egyszerűen nincs kapacitásunk arra, hogy teljes felelősséggel tanítgassuk a kötözést.

Szabályokat kell felállítanunk, és át kell gondolnunk, hogy mik a valós céljaink, és azokat hogyan tudjuk megfelelően elérni. Szeretnénk a hordozókészletet bővítgetni, szeretnénk, ha a mamik és a babák jól éreznék magukat a klub ideje alatt, és ha nem a klubban kötözgetnek, szeretnénk nyugodt lelkiismerettel lenni afelől, hogy megfelelő oktatást kaptak, és nagyon szeretnénk, hogy jó élmény legyen nekik és a babának is a hordozás.

éjszakai gondoskodás

Kalmár Alexandra volt vendégünk a legutóbbi klubos alkalmon.
A nagy hőség ellenére elég sokan összejöttünk, talán most volt a legtöbb új arc, akiket a téma is vonzott, meg a klub kölcsönözhető hordozói:)

Szandra közvetlen és szimpatikus, megosztotta velünk, hogy milyen szakirodalmakat olvasott az elmúlt években, és összekötötte személyes tapasztalataival. Számomra felszabadító volt, hogy tudományosan is ki van mondva, hogy a babáknak más az alvási szokása, mint nekünk felnőtteknek, és ha tudomásul vesszük, hogy gyermekeink idegrendszere lassan érik, ezért teljesen normális, hogy nem tudnak egyedül elaludni - akkor más megvilágításba kerül a sok energia, amit a baba megnyugtatására fordítunk.

Sok mindenről beszélgettünk, előkerültek szoptatással és gyerekneveléssel kapcsolatos kérdések, tapasztalatok, szerintem egy nagyon értékes délelőttöt tölthettünk együtt. Nem is beszélve arról, hogy egy csomó hordozót ki lehetett próbálni, és kölcsönözni:)

2010. jún. 8.

pénteki alkalom

Mivel a mostani klub alkalom amolyan rendhagyó - hiszen elég ritkán fordul elő, hogy meghívott előadónk van, szeretném kérni, hogy minél többen minél korábban érkezzünk - főleg akiket érdekel az előadás.

A gyerekzsivalyhoz szerintem jól hozzászoktunk már, és el tudjuk viselni, viszont átjáróház figyelemmel kíséréséhez sajnos nincs elegendő kapacitásunk.
Így szeretném kérni, hogy 10:30-ig hozzátok vissza a kölcsönkendőket, és az előadás után lehet majd próbálgatni, válogatni.

Az előadás interaktív lesz, amolyan vezetett kiscsoportos beszélgetés, vagy hogy hívják az ilyet. Bátorítok mindenkit, hogy készüljetek kérdésekkel - bár, szerintem a hallottak alapján mindannyian hozzá tudunk majd szólni a témához, lefogadom, hogy nem lesz két egyforma tapasztalat!:)

Megértéseteket és együttműködéseteket előre is nagyon köszönöm!:)

A klub most pénteken lesz!

Aktuális témánk: Éjszakai gondoskodás

Mennyit és hogyan alszik a pocakomban a kisbabám?
Mennyit és hogyan alszik 3 hetesen, 3 hónaposan és 3 évesen?
Miért van ez így?
Hogyan pihenhetek én és a családom a legjobban?
Hogyan kerülhetem el, hogy az életünk ne az alvásproblémák körül forogjon, hanem a nyugodt alvás annak természetes része legyen?
Hol és milyen körülmények között van biztonságban a gyermekem alvás közben?

Nincs egyetlen jó megoldás, minden család más - és minden időszak és helyzet is más!
Hallhatsz a különböző alváselrendezésekről és arról, hogyan lehet az egész családnak és a gyermekednek is egyszerre jó élmény az elalvás és az alvás, éjszaka és nappal is!

Meghívott előadónk Kalmár Alexandra, az Ölbebaba Egyesület alelnöke, szoptatási tanácsadó, gyakorló anyuka, az egyuttalvas.blogspot.com információs blog írója.
Az alkalom ingyenes.