2010. dec. 2.

Miért jó hordozni?

A babák veleszületett igénye az állandó fizikai kontaktus, 9 hónapig a mama hasában minden oldalról körülölelve élte mindennapjait. Hallja anyja hangját, szívének dobogását, érzi a mozgását, folyamatosan kapja a táplálékot. Kellemes meleg öleli körül. Születés után ugyan ezek az érzések nyújtanak biztonságot neki. A hordozás során mindezt megkapja.

A hordozás előnyei a baba szempontjából:

A babákat megnyugtatja az ölelés a testközelség.

A megfelelő hordozó eszköz minden ponton támasztja a baba gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A csípő terpesztartásban van, ami elősegíti annak fejlődését.

Az anya mozgása által, fejlődik a baba egyensúlyérzéke.

A hordozott babákat több társas inger éri, ez serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre.

Anélkül tanul, hogy tanítanánk. Alkalma nyílik megfigyelni, ahogy hordozója tevékenykedik (megterít, takarít, párbeszédet folytat másokkal)

A hordozás előnyei a hordozó szempontjából:

A hordozás elősegíti a baba-szülő közötti kötödés kialakulását.

Az állandó fizikai kontaktus elősegíti a tej termelődését, a kendőben bármikor feltűnés nélkül meg lehet szopiztatni a babát, a függőleges testtartás miatt nem kell külön böfiztetni.

A hordozott babák nyugodtabbak, kevesebbet sírnak. Apró jelzésekkel is tudnak jelezni ha valamire szükségük van.

Megkönnyíti a közlekedést, nem kell babakocsit cipelni lépcsőkön, könnyebb felszállni a buszra, jobban el lehet férni a boltban a sorok között.

Egyszerűbb rendben tartani a lakást. Mivel kezeink szabadon maradnak bármilyen házimunkát könnyedén elvégezhetünk.

Könnyebb ellátni a nagyobb tesót, egyszerűbb játszani vele amíg a kisebb szopizik, nézelődik vagy alszik rajtunk.


Kérlek titeket, ha van kedvetek írjátok meg nekünk egy megjegyzésben, hogy nektek mit jelent a hordozás, illetve miért hordoztok.


1 megjegyzés:

biborcsiga írta...

praktikus okokból döntöttem a hordozás mellett, már abigél születése előtt beszereztem hordozókendőt. veszprém egyik keskeny utcájában lakunk, és mindig együttérzéssel figyeltem az utca közepén kiemelkedő villanyoszlopokkal meg a hirtelen felbukkanó autókkal küszködő babakocsisokat. nagy kihívásnak tekintettem az ostromlépcső megmászását - a mai napig emlékszem, milyen öröm volt a kabát alá bújtatott előrekötött babával felmenni:)
aztán persze a sok furcsa reakció hatására elkezdtem utánakutatni a hordozásnak, hozzá kapcsolódóan a kötődő nevelésnek, igény szerinti gondoskodásnak -mára pedig elkötelezett híve lettem ennek az irányvonalnak:)