2013. febr. 25.

Filmajánló

Szeretettel ajánlok a figyelmetekbe egy filmet, ami a szoptatásról szól, a bemutatóját – sajnos egyelőre csak angolul – az alábbi linken nézhetitek meg:


A filmben elhangzik, hogy a baba-biznisz milliárdos üzletág, beszélnek arról, hogy a tápszer milyen egészségügyi problémákat okoz az amerikai társadalomban – aminek szoptatási rátája az egyik legalacsonyabb a világon.
Ha Magyarországra ez (még) nem is igaz, mindenképpen elgondolkoztató, főleg, mert mindez egy olyan kultúrában zajlik, ahol a női mell minden médiumban nyíltan közszemlére tétetik, mint szexuális tárgy, ám egy nyilvánosan szoptató anyát elítélnek, a szoptatást olyan ’nem nyilvánosság elé való’ cselekvések közé sorolva, mint a szellentés, a maszturbálás vagy a vizelés.

Csodálatos gondolatok hangzanak el az előzetesben a szoptatás fontosságáról, és olyan ismert nők is vallanak a saját élményeikről, mint Minnie Driver vagy Alanis Morissette.

És persze elhangzik a legfontosabb kérdés is: mit vesznek el az anyáktól, amikor azt mondják nekik, hogy nem képesek táplálni a gyermeküket?

„Ez a film több mint egy, a szoptatást támogató film, ezt a filmet nők készítették, nőknek és nőkről. Arról a tudásról szól, ami eredendően minden nőben ott van, és arról, hogyan érjük el ezt a tudást, hogyan bízzunk benne. Ez a film arra inspirálja majd a nőket, hogy kimondják: Meg tudom csinálni! Meg akarom csinálni!”
(nyersfordítás az ajánlóból, nézzétek el, ha nem tökéletes)


Nincsenek megjegyzések: