2011. okt. 19.

Boldog babából sikeres felnőtt

Szeretem a babaszoba.hu-t, mert igazán klassz cikkeket találok rajta! Most például Darcia Narvaez pszichológus professzor angol nyelvű írásának egy remek összefoglalóját, amiben néhány érdekes, a válaszkész nevelés mellett szóló tudományos tényt is találhattok a kétkedők meggyőzésére.

"A kulcskérdés: hogyan fejlődik az agy életünk első két évében? Azt szeretnénk, hogy amikor gyermekünk felnő, olyan önálló, ügyes ember legyen belőle, aki társas kapcsolataiban is örömét leli? Aki értelmi és érzelmi szempontból is boldogul a világban? Sokan erre vágyunk. Belenézünk kisbabánk szemébe, és örülünk, ha bizalmat, nyugalmat és nyitottságot látunk benne."

Mire van szüksége a kisbabának az első két évben ahhoz, hogy agya optimálisan fejlődhessen?
  • Folyamatos testközelség (ölelés, hordozás)
  • Azonnali reagálás a kisbaba jelzéseire, válaszkészség
  • Stressz, kellemetlenség, sírás megelőzése
  • Anyatej
  • Gyakori, igény szerinti szoptatás

"A kisbabák azzá válnak, amit átélnek. Az agy ugyanis azt tanulja meg, amit megtapasztal, főként a korai években. Ha ez az időszak stresszel teli, az agy elsajátítja, hogyan észlelje a fenyegetéseket, ezzel korlátozva a társas érintkezést is. Nehéz ilyenkor a tanuláshoz szükséges ellazultságot is biztosítani. Ha a korai évek nyugalomban telnek, az agy úgy tud növekedni, ahogy kell: okos, figyelmes, együtt érző emberek nőnek fel."

A teljes cikket itt olvashatjátok, kattintsatok, mert rövid, informatív és érdekes, abszolút megéri!

Nincsenek megjegyzések: