2011. okt. 10.

Könyvajánlok

Végre valahára megjelent az első magyar nyelven íródott könyv az érintésről! Abszolút hiánypótló, és Ónodi Ági ajánlóját olvasva abszolút kötelező is:


Izgatottan vártuk és tadaammmm, végre megjelent az első magyar nyelven íródott munka az érintésről!!! Nyitrai Erika (okleveles pszichológus, tanácsadó szakpszichológus, megbízott tanszékvezető) Az érintés hatalma című könyve könnyen olvasható, mégis tudományosan megalapozott, igényes és nem utolsó sorban izgalmas olvasmány.
Megtudhatjuk, hogy „bőrünk a legősibb szervünk”, hogy micsoda tapintó, érzékelő arzenállal rendelkezik egy kisbaba, hogy a biztonságos kötődés szinte elképzelhetetlen szoros testkontaktus nélkül, hogy kultúránk mennyire fogja a kezünket már egészen kiskorunktól kezdve, mennyi a tabu és a tilos, holott az érintés felnőtt korban is éltet(ne), és még sorolhatnám… Olvashatunk szexről, a fogorvosi szék markolászásáról, s az öreg kori érintésekről egyaránt. Érdekességek, tények, gondolatébresztés, minden, mi szem s szájnak ingere.
Ami számunkra a legörvendetesebb, rég várt pillanat, hogy a szerző nem tapogatózik, nem kertel, végre valahára valaki kimondja: az érintés elemi szükségletünk: „Miért hagyjuk őket sírni? Miért hisszük még mindig, hogy ettől erősödik a tüdejük? Nem igaz, az első légvétel épp annyira tágítja a tüdőt, amennyire szükséges. A kisbabának még nincs időérzéke. Nem ismeri sem az idő, sem a remény fogalmát. Minden egyes egyedül töltött perc, sírással töltött másodperc azt jelenti számára: végérvényesen egyedül maradtam. Egész lénye kapcsolatra áhítozik, minden sejtje arra van kitalálva, hogy ölben legyen.
A könyv nagy része a csecsemő- és kisgyermekkor érintéseiről szól, nem feledkezve meg róla, sőt, szerves részeként említve a hordozást. Nem csupán az egzotikus tájak egzotikus anyáinak nevelési szokásaként, hanem úgy, ahogy az jár: hordozást minden babának!
Szeretettel ajánljuk mindenkinek mi is és Prof. Dr. Bagdy Emőke is, aki ajánlójában így ír: "Különleges könyvet tart a kezében a tisztelt olvasó – ezeken az oldalakon az érintés csodáival találkozhat. A tudományos kutatásoknak köszönhetjük a ráeszmélést: az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Adás és kapás kölcsönössége rejlik minden érintésben, azt nyered vissza rögvest, amit te nyújtottál másnak. Például erősíted az immunrendszerét, de a magadét is, örömhormon-termelést indítasz a másikban, de magadban is. Hát ne tekintsük ezt csodálatosnak?”

Az ajánlott olvasmányok listába feltettem, és meg is vásárolható például itt.

Nincsenek megjegyzések: