2011. aug. 17.

Enni vagy nem enni?

Nem kifejezetten hordozós téma, de nálunk eléggé aktuális, mert Bence nagyon válogatós lett, nagyon kis mennyiséget és nagyon kevés fajta ételt eszik meg. De szerencsére nem tűnik alultápláltnak, jó kedvű és energikus, így nem is aggódom rajta különösebben.
Viszont mivel a téma azért foglalkoztat, egy jó kis cikk is megtalált, amit megosztanék veletek, hátha hasznosnak találjátok. Nem csak a nemevésről, hanem a hozzátáplálásról is vannak benne infók, ez is sokatoknak aktuális lehet.

Álljon itt néhány idézet kedvcsinálóként:

"Miért nem esznek zöldséget?
etetés közben grimaszoló csecsemő
A kicsiknek kisebb a gyomruk is. Magas tápértékű, kalóriadús ételre van szükségük, hogy a beléjük férő mennyiség elég legyen. Nem való nekik a magas rost- és alacsony kalóriatartalmú étel. Az anyatej 100 g-ja 70 kcal-t tartalmaz, a párolt rizs 126-ot, a csirkehús 186-ot, a banán 91-et - de az alma csak 52-t, a narancs 45-t, a főtt répa 27-t, a spenót 20-t, a zöldbab 15-t, a saláta 17-t. Ha vizesek, még kevesebbet. Egy felmérés szerint az anyák átlagosan 50 kcal-t tartalmazó húsos zöldségpépet készítettek gyerekeiknek. Még mindig elhiszitek, hogy többet kellene hozzátáplálni, különben sose nő meg?
A gyerekek általában szívesen megkóstolják a vitamindús zöldséget, de csak keveset kérnek belőle. Ha erőltetjük, főleg ha tej helyett, azt hiszi, éheztetni akarjuk."

_______________________________________________________________

"„A la carte” szoptatás
Az óra szerinti szoptatás csak mese. Követői szerint 3 vagy 4 óránként 10 percig kellene szoptatni. Miért pont 10 percig? Miért nem 9 vagy 11? Csak mert kerek szám, azért pont annyi? Természetesen a felnőttek sem esznek pont 10 percig minden egyes fogásból 4 óránként. Az evési tempónk különbözhet, így a babáké is. Lehet, hogy egyikük 5 perc alatt végez a szopással, más meg lassabban. A felnőttek csak azért esznek napirend szerint, mert a munkájuk erre kényszeríti őket. Szabadnapjainkon rendszerint felrúgjuk ezt a rendszert, mégsem szenvedünk egészségkárododást. A napirend hívei ennek ellenére homályosan utalnak a jó emésztésre.
A felnőttek várhatnak az evéssel, de egy baba nem tud várni, ráadásul meg is változik az anyatej összetétele, ha várakoznia kell. Az anyatej nem valami kész étel, hanem élő szövet. Zsírtartalma attól függ, hogy:
 1. mennyi idő telt el az előző etetés óta
 2. milyen volt a zsírkoncentráció az előző etetés végén
 3. mennyit evett az előző etetésnél
 4. mennyit eszik a jelenlegi etetésnél
Az első tej hígabb, a hátsó tej zsírdúsabb. Más az eredmény, ha két mellből szopik 50-50 ml-t, és más, ha egyből 100ml-t, mást kap az a baba, aki 80 ml-t iszik két óránként, mint aki 160 ml-t 4 óránként. A hígabb tejből többet tud enni, tehát több fehérjéhez jut. Különböző ételt rendelhet magának a baba az étlapról, kontrollálja, hogy azt kaphassa, amire szüksége van, ha szabadon választhat, hogy:
 1. mennyit szopik
 2. milyen gyakran szopik
 3. egy vagy két mellből kér
Ebben akadályozzuk meg, ha megszabjuk a fenti adatokat. Ha csak az egyik változót szabja meg más, elég jól tudja változtatni a másik kettőt, hogy hozzájusson az igényei szerinti tejhez, ezt kísérlet bizonyítja. De ha már kettő változót határoznak meg neki, elveszett. Ekkor lassulhat le gyarapodása, éhes és nyűgös lesz."

_______________________________________________________________

"A hozzátáplálásba beleértjük az italokat is, tehát ezeket sem jó adni 6 hónapos korig. Az American Academy of Pediatrics (AAP) általános ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólagos igény szerinti szoptatás a jó, aztán 1 évig mindenképpen szoptassunk, aztán addig, amíg szeretnék, és nem kor alapján kell megkezdeni a hozzátáplálást, hanem akkor ha a következők teljesülnek:
 • tud ülni
 • elmúlt a kitolóreflex
 • érdeklődik a többiek étele iránt
 • ki tudja mutatni éhségét és jóllakottságát
Egyszerre egy ételt vezessünk be 7 naponta.
A WHO és az UNICEF szerint hasonló + előbb szopi, aztán más étel, legalább napi 6-szor egyenek a 3 év alattiak, adjunk zsiradékot a bébiételekhez, hogy növeljük kalóriatartalmukat."

_______________________________________________________________

Én nagyon érdekesnek és informatívnak találtam, jó olvasgatást nektek is!

A teljes cikket itt találjátok:

http://www.lll.hu/nem_eszik_a_gyerekem

Üdvök,

Anna

Nincsenek megjegyzések: