2011. aug. 18.

És lehet ezt még fokozni...

Most már teljesen biztos, hogy mindenhol ott vagyunk :)! Ma megjelent rólunk a vehir-es riport is, ITT.

De be is másolom.

Gyerekkel – babahordozóval

Szerző: vehir.hu
Szabadság – kerekek nélkül. A hordozás lehet a babakocsi alternatívája! Önnek mit jelent? Praktikum? Életstílus?
Vásárhelyi Annával, baba- és gyermekhordozási tanácsadóval, az Édes Terhem Babahordozó Klub szervezőjével beszélgettünk a hordozó előnyeiről és a klub tevékenységéről.

– Mikor alakult a klub?
– Az Édes Terhem Babahordozó Klub 2009 őszén jött létre, a mamami.hu virtuális közösségéből nőtte ki magát és lett hasonló gondolkodású mamák élő és aktív egysége, amely mostanra több mint 60 tagot számlál.

 
– Mi a célotok?
– A célunk, hogy minden hordozás iránt érdeklődő szülőnek segítsünk megtalálni a saját útját. Mi (a klub alapítói és aktív szervezői) mindannyian a válaszkész nevelés hívei vagyunk, és hisszük, hogy a hordozásban megtalált ösztönösség közelebb visz ahhoz, hogy könnyebben ráérezzünk babánk és saját szükségleteinkre, miközben a hordozással nemcsak szabadságot, hanem két üres kezet is kapunk.

 
– Mennyire elfogadott a „hordozás” Veszprémben?
– Egyre többen „hordoznak”, de sajnos még mindig kevesen teszik ezt a babának és a szülőnek is kényelmes és ortopédiai szempontból is helyes hordozóeszközben, pedig egy rossz eszközzel épp’ a hordozás lényege, szabadsága, könnyedsége veszik el! A hordozás a mi kultúránkban nem megszokott módja a babagondozásnak, pedig több évezredes múltja van, és Európában is elterjedt volt. A babakocsi a kisbabák szállításában csak kicsit több mint 150 éve használatos, előtte mindenki hordozott. A furcsálló, néha kicsit rosszalló tekintetek oka az információ hiánya, de azt remélem, egyre többen fogadják el, hogy ez egy fantasztikus, meghitt és praktikus dolog. Minél többen hordozunk helyesen, annál kevesebben lepődnek majd meg egy-egy kendőbe vagy egyéb hordozóba bújt babán.

 
– Kik keresnek titeket?
– A klub eleinte olyan mamákat fogott össze, akik mindannyian aktívan hordoztak. A találkozókon megbeszéltük a hordozós élményeket, praktikákat, kipróbáltuk egymás hordozóit, kézimunkáztunk, fecserésztünk, míg a gyerekek kúsztak-másztak. Aztán egyre többen jöttek, akiket érdekelt ez a dolog, láttak minket az utcán, olvastak a hordozásról, vagy úgy érezték, ez az egyetlen segítség a letehetetlen, síró kisbabájuknak. Egyre több várandós anyuka is keres minket, hogy már a szülés előtt tájékozódjon a lehetőségekről. A klubban beszélgetünk babagondozásról, nevelésről, mindennapi problémákról, várandósságról, szülésről, gyermekágyról, és a hordozáson kívül az olyan örökzöld témák is újra meg újra előkerülnek, mint az alvás-altatás. A szervezők között vannak szakképzett hordozási tanácsadók, védőnő, dúla, és szoptatásban képzett szakember is, a klubalkalmakat igyekszünk a mamák érdeklődéséhez igazítani. Hordozóink a helyszínen kipróbálhatók és kölcsönözhetők is, így könnyítve meg a tájékozódást a babahordozó eszközök sokszínű világában.

 
– Főleg anyukák, vagy apukák is hordoznak?
– A kicsi baba gondozása hagyományosan az édesanya feladata, így elsősorban ők szoktak hordozni. Két éve még elvétve láttunk apukákat a klubon, ma már vannak rendszeresen hordozó klubos apukák, akik a klubon mindig nagyon jól érzik magukat! Az elmúlt időszakban többször is volt arra példa, hogy a szülők együtt érkeztek a klubba, mert mindketten hordoztak, vagy épp készültek rá. Szóval egyre több apuka hordoz! És ez nagyon fontos dolog, hiszen a hordozás remek lehetőség az édesapáknak, hogy kialakítsák és szorosabbra fűzzék a kötődést kisbabájukkal. Az első hónapokban a baba elemi szükséglete a testkontaktus az anyával ÉS az apával is. A kicsinek csak az számít, hogy hallja a szülő szívverését, érezze az illatát, tudja, hogy biztonságban van. Egy hordozó apuka nemcsak hamarabb tanulja meg a gyermeke jelzéseit (és lesz ezáltal magabiztosabb), de csodálatos segítség az édesanyának a gyermekágy alatt, és később is könnyen tehermentesítheti a párját. Az édesanyákra óriási terhet ró a babáról való 24 órás gondoskodás, a szoptatás és a háztartás, miért ne segíthetne ebben a család úgy, hogy a baba igényeit is maximálisan szem előtt tartják?

 
– Hol vagytok elérhetők, megtalálhatók?
– A klubot minden hónap második szombatján tartjuk a Veszprémi Művelődési Központban 9 és 13 óra között, a követező klub szeptember 17-én lesz. A klubalkalmakról az érdeklődők tájékozódhatnak a blogunkon, illetve kereshetnek minket e-mailben babahordozovp@gmail.com címen. A blogon rengeteg fontos és hasznos információt olvashatnak a hordozásról, a megfelelő hordozóeszközökről, a kötődő nevelésről, és még sok más témáról. Október végén megint lesznek Babahordozó Napok a HEMO-ban, és harmadszor is szeretnénk ott lenni az Ökovásáron. Ezen kívül rendszeresen szervezünk közös babaruha börzét a Zöldbolttal, a blogon ezt is meg szoktuk hirdetni. Szóval igyekszünk sok helyen megjelenni, hogy akit érdekel a hordozás, megtalálhasson bennünket. A klubra pedig mindenkit nagyon sok szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések: